ZAJÍMAVOSTI

Co je to kurzarbeit a jeho zavedení v Česku kvůli koronaviru

Zákoník práce - kurzarbeit

Příspěvek v době částečné nezaměstnanosti upravuje ustanovení § 115 – Zákona o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb.

O příspěvek může zaměstnavatel požádat přes úřad práce. Základním předpokladem pro podání žádosti o příspěvek při částečné nezaměstnanosti pak je zavedení opatření dle § 207 nebo 209 – Zákoníku práce č. 262/2006 Sb.

Postupné otevírání obchodů a služeb v ČR.

Kurzarbeit v Německu - průkopník kurzarbeitu jej použije i při korona viru

Vůbec poprvé byl kurzarbeit zaveden už v roce 1910 v Německu, kdy pomohl udržet pracovní místa kvalifikovaným dělníkům v době omezování těžby a následného zpracovávání draselných solí.

Trochu experimentálně použili Němci kurzarbeit i v době ekonomické krize v letech 2008 a 2009 a slavili úspěch – stát vyplácel 60 % čisté mzdy ze zkráceného úvazku, zbytek hradil zaměstnavatel. Tehdy to Němce stálo 5 miliard eur, bylo však zachráněno okolo 300 000 pracovních míst.

Při aktuální pandemii koronaviru v roce 2020 německá vláda rozhodla o usnadnění vstupu do tohoto režimu :

  • nově už při výpadku 10 % zaměstnanců (dosud byla třetina zaměstnanců),
  • firmy mohou nově využívat kurzarbeit po dobu 24 měsíců (dosud bylo 12)

V Německu letos využije kurzarbeit odhadem až téměř 80 000 firem – počet lidí, kteří budou v tomto režimu pracovat, by měl být více než 2 miliony.

Termíny kurz arbeit, kurcarbajt, kurzarbajt, kurz arbaite, kurc arbajt

Slovo kurzarbeit pochází z němčiny, doslova znamená krátká (zkrácená) práce. Do češtiny se oficiálně tento termín nijak nepřekládá, používá se přejatý německý výraz v originálním znění. Přesto mohou mít lidi s jeho psanou formou problémy a hledají jej přesně tak, jak můžete vidět v tomto podnadpisu.

sipka Přečtěte si, jak v době koronaviru vyrobit roušku, masku a dezinfekci na ruce

Komentáře

Dobrý den paní(e),zajímá mě,když si mohou firmy propůjčovat na nezbytně dlouhou dobu zaměstnance mezi sebou,tak jaké jsou přesné limity?Např.:na jakou dlouhou dobu,jaká dodatečná smluvní pravidla se budou na ně vztahovat např.: konkurenční doložka,mlčenlivost a bude to zhodnoceno ve výplatě,dojezdy,nabídky školení a kdo je bude platit,a jak víme, že budou nabízeny dané osobě správně a né v domněnkách, či ze strachu, že je někdo nahradí, tak nedostane ,anebo bude nabídka podhodnocena,dostatečné proškolení,zabránění přetíženosti zaměstnanců a mnoho dalších jiných prvků o kterých nikdo nemluví.
Jedno z nejdůležitějších jednacích bodů např.:nějaký zaměstnanec nesmí pracovat v určité firmě ,jelikož např. vedení se mstí a tím může mít mnoho dostupných prvků,jak se pomstít a vše znepříjemnit (poškodit člověka ještě více ,než bylo v daný čas)a naopak,ále firmy mohou velice schopné zaměstnance kteří jsou odborníci,ale firma je dostatečě neohodnotila ztratila a nyní jej může beztrestně nutit za min. mzdu,která neodpovídá pracovnímu zařazení využívat a jiné.
Domnívám se,že to hraničí s otrokářstvím a to bylo již dávno zakázáno ,jakožto o porušování dalších právních předpisů a zákonů.
Nikde není zajištěn celkový zápis,co se nesmí stát a co zákon striktně zakazuje ,pak je vše dovoleno a tady je velká flukturace možností pro nekalé praktiky.
Kdy tedy bude jasně stanoveno,co ano a co ne,i když je zcela jasné,že nejde vše podchytit v jeden čas,ale ty nejdůležitější hodnoty by měly být zajištěny a údajně má být v platnosti od 01.11.2020.Velice zajímavé.Jen pár připomínek do diskuse.

Dobry den prosim na jak dlouho muze naridit zamestnavatel kurzarbaeit

dovolená na zotavenou je i podle a hlavně podle odborů na to, aby si člověk odpočinul a né ji využíval k překlenutí ekonomické situace. Toto vyjádření odborů. Obecně platí,že dovolenou a její nástup určuje vždy zaměstnavatel a ten taky má jediný právo vyhlásit tzv.kurzarbaeit.-)) tedy pokud Vám odpověď pomohla.-)) vše má v pravomoci zaměstnavatel.-)

Dobrý den , rád bych věděl jestli je kurcajbajt povinný , když mám ještě 10 dnů staré dovolené. Zaměstnavatel mi ji nedovolí vybrat.Tak jsem doma na 60 procentech.

Přidej komentář



Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



ODEBÍREJ NEJNOVĚJŠÍ NÁVODY A RECENZE