Livekurzy.cz

Aktuální kurz Bitcoinu – graf ceny a kde BTC koupit

Bitcoin, snad nejznámější kryptoměna na světě. Zná jej nadšenec i úplný lajk. Co je bitcoin, jak jej můžete získat a jaký je aktuální kurz bitcoinu se dočtete v našem článku. Dozvíte se také, kde můžete touto virtuální mincí zaplatit.

Aktuální kurz Bitcoinu
Foto: PIxabay

Co je bitcoin a bit coin

Bitcoin je kryptoměna, tedy čistě virtuální mince. Existuje pouze v elektronické podobě, nemůžete si na ni ani fyzicky sáhnout. Velmi často se můžete setkat také se zkratkou BTC, která je používaná při obchodování a placení.

Výhodou bitcoinu je fakt, že je plně decentralizovaný. To znamená, že nikdo, ani vlády a jiné finanční autority, nemohou bitcoin padělat, nějakým způsobem zabavit či rušit účty s BTC. Není žádným tajemstvím, že dříve se tato kryptoměna hojně využívala pro praní špinavých peněz. Tomu se dnes relativně dobře zamezuje.

Na internetu, v článcích i diskusích se můžete setkat s označením bit coin. Nic méně, správný název je bez mezery, jednoduše pouze bitcoin. Zajímavostí je, že bitcoin se dále dělí na menší podjednotky, které se nazývají satoshi. Jeden bitcoin se dělí na 8 desetinných míst.

Bitcoin – kurzy, směnárny a peněženka

Kurzy bitcoinu se mění každou vteřinou. Je potřeba si uvědomit, že bitcoin podobně jako celý kryptoměnový trh je značně volatilní, nestálý. Kurz bitcoinu může klesat a stoupat o několik procent prakticky každou minutu. Než se pustíte případně do nakupování této virtuální měny, měli byste se s těmito riziky seznámit.

Směnárny bitcoinu jsou oblíbené proto, že u nich můžete virtuální minci jednoduše nakoupit. Využít pak můžete směnárnu online nebo offline. Online nákup uskutečníte jednoduše. U některé ze směnáren dokončíte registraci a bitcoin jednoduše koupíte, směníte za fiat měnu (koruny, eura, dolary a další). Druhou možností jsou offline bitcoinmaty, kde peníze jednoduše směníte za bitcoin, například v nákupním centru.

Bitcoinové peněženky umožní bitcoin držet a vlastnit. Setkat se můžete s několika druhy peněženek:

  • Online
  • Mobilní
  • Počítačová
  • Hardware

Za nejbezpečnější peněženku pro držení kryptoměny se považuje ta hardwarová. V tomto ohledu jsou známé především peněženky Trezor nebo Ledger.

Bitcoin – jak se těží a kde koupit za CZK

Bitcoin a spousta dalších kryptoměn se získává těžbou. Všechny transakce, které jsou v bitcoinové síti se musejí potvrdit. Těžaři tedy poskytnou výpočetní výkon svého počítače k potvrzení konkrétních transakcí, které se shlukují do bloků. Těžaři, přesněji jejich počítače tedy blok „vytěží“ a tím potvrdí, že je daná transakce pořádku. Jakmile se převod BTC z jedné peněženky na druhou uskuteční, těžař dostane odměnu v podobě části bitcoinu. Každé čtyři roky se navíc odměny za těžbu snižují.

Potvrzování transakcí a tím pádem i vytěžení bloků, do kterých se transakce shlukují se řeší složitými matematickými výpočty. K těm se používá tzv. hešovací funkce. Síť je pak nastavená tak, aby došlo k vyřešení matematické operace zhruba jednou za deset minut. Vedle těžby existuje druhá možnost, jak bitcoin získat, a tou je jeho nákup.

Koupit bitcoin za CZK není nic složitého. Můžete k tomu využít například českou online směnárnu Coinmate. Stačí se zaregistrovat a provést první transakci. České koruny můžete za bitcoin vyměnit také v bitcoinmatech. V České republice můžeme najít přes 50 strojů na nákup bitcoinu. Jestliže kupujete bitcoiny za CZK v bitcoinmatu, do 20 000 korun zpravidla můžete virtuální měnu nakoupit bez ověření.

Kolik je bitcoin a aktuální cena BTC

Pokud vás zajímá, kolik je bitcoin, podívejte se na aktuální graf vývoje ceny BTC. Dá se ale říct, že v současné chvíli jeho cena kolísá mezi 35 000 až 50 000 USD. Kryptokomunita se proto dohaduje, kdy BTC překoná hranici 50 000 dolarů a poroste dále. Pro představu o ceně v českých korunách se můžete podívat na následující graf.

Aktuální cena BTC je zpravidla na každé burze či směnárně odlišná. Záleží vždy, na které burze obchodujete. Můžete se podívat na kurz bitcoinu u Binance, tedy jedné z nejznámějších burz na obchodování kryptoměn.

Měsíc a rokCena v USDCena v CZK
01/193 79885 107
07/1911 237255 304
01/207 347166 875
07/209 134216 638
01/2132 149690 264
07/2134 682747 489
01/2241 684896 723

Bitcoin graf měsíc

Bitcoin graf za měsíc může přinést zajímavé informace o vývoji ceny oblíbené a nejznámější kryptoměny. Vedle měsíčních grafů se můžete podívat také na grafy za celý rok nebo jen za posledních 24 hodin. Záleží na vás, jaké období vás zrovna zajímá.

Kde se dá platit bitcoinem a Alza platba

V současné době můžete bitcoinem zaplatit za služby i zboží na více jak 4 000 místech. Platba probíhá jednoduše pomocí mobilu. Naskenujete QR kód z terminálu a pomocí své mobilní krypto peněženky zaplatíte. První, kdo v České republice přijímal bitcoiny byl Paralelní Polis v Praze.

Brzy se přidaly další obchody, mezi nimi také současná jednička na trhu, Alza. Ta začala bitcoin a litecoin (další kryptoměnu) nejdříve prodávat. Následně umožnila svým zákazníkům také platbu bitcoinem. Jestliže nějaké mince vlastníte, můžete je na Alze utratit třeba za zmiňované hardwarové peněženky.

Bitcoin vs. Bitcoin cash

Bitcoin vznikl v roce 2009 a postupem času si vybojoval výsostní postavení mezi kryptoměnami. Jak rostla jeho oblíbenost, rostl také počet transakcí, které se musely zpracovat. A protože se jednotlivé transakce ověřovaly neúměrně dlouho, rozhodla se skupina těžařů vydat se trošku jinou cestou. Tak vznikl bitcoin.

Bitcoin cash pak vznikl 1. srpna 2017. To s sebou přineslo zrychlení potvrzení transakcí, a především jejich zlevnění. Pro držitele bitcoinu byl vznik nové kryptoměny výhodný. Obdrželi totiž stejný počet mincí bitcoin cash, jaký drželi v bitcoinu.

Jakub Zich

Jakub pro livekurzy.cz píše zajímavosti ze světa financí – zejména historické vývoje kurzů měn či kryptoměn. Právě o kryptoměny se již nějaký ten rok zajímá, není proto divu, že má přehled také o aktuálních kurzech. K psaní pro LiveKurzy se pak dostal díky zájmu o finance, krypto, akcie a další produkty. Příležitostně pak zabrousí také do tajů kurzového sázení. Ve volném čase se věnuje četbě, pěstování chilli a sportu.